You are currently viewing ”ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ” στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

”ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ” στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

Share...

Καλλιτεχνική Περίοδος Οκτωβρίου 2022-Μαϊου 2023
Θεματική Ενότητα: Ενηλικιωνόμαστε με Κλασικούς

ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ του Τέρενς Ράττιγκαν
σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
η επιλογή και η μετάφραση είναι της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Πρεμιέρα νέου κύκλου παραστάσεων 5/10/2022

Μεταπολεμικό Λονδίνο. Ένας εγκαταλελειμμένος σύζυγος. Μια εγκλωβισμένη γυναίκα. Ένας άνεργος πιλότος της RAF. Μία ακραία πράξη της γυναίκας τους φέρνει αντιμέτωπους. Αυτό που -σε πρώτη ματιά- μοιάζει με ερωτικό τρίγωνο, είναι στην ουσία ανατομία μιας κοινωνίας λαβωμένης και εγκλωβισμένης σε ασφυκτικές συμβάσεις. Η μοναξιά, η συναισθηματική στέρηση και το καταπιεσμένο πάθος των συμβάσεων και των κοινωνικών πιέσεων. Πίσω από το προσωπείο των καλών τρόπων, αναδύονται οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι συνέπειες των επιλογών καθώς η ζωή οφείλει να συνεχίζεται.

Επιλογή Δραματολογίου – Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Αλέξιος Κοτσώρης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φωτεινή Τεντολούρη, Αλέξιος Κοτσώρης, Τάσος Προβιάς, Μαρία Καρακίτσου, Γιώργος Ζώης, Γιάννης Οικονόμου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη μουσική: Φάνης Κακοσαίος
Σκηνικά: Κατερίνα Θεοδωρέλου, Ειρήνη Παστρικού
Κοστούμια: Nora Ponti
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Λουπάκη
Φωτογραφίες: Νεκτάριος Σουγλέρης
Κατασκευή Κοστουμιών: Θεοδώρα Βεστάρχη

Λίγα λόγια για το έργο και τον συγγραφέα
Το έργο «Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα – The Deep Blue Sea» θεωρείται το αρτιότερο του διεθνούς φήμης, βραβευμένου βρετανού συγγραφέα Τέρενς Ράττιγκαν (Τerence Rattigan). Ένα πορτρέτο της βρετανικής κοινωνίας στα μέσα του περασμένου αιώνα. Έργο στην ουσία καλυμμένα αυτοβιογραφικό, βασισμένο στην 10ετή σχέση του συγγραφέα με τον νεαρό ηθοποιό Kenneth (Kenny) Morgan, ο οποίος εγκατέλειψε τον συγγραφέα για έναν άλλον άνδρα, για να αυτοκτονήσει στην συνέχεια εξ αιτίας της βάναυσης συμπεριφοράς του άνδρα εκείνου, από τον οποίο ο συγγραφέας δεν είχε κατορθώσει να τον αποσπάσει παρά τις προσπάθειές του. Οι παραλληλισμοί με τα πρόσωπα του έργου ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ είναι προφανείς. Έργο-πορτρέτο της βρετανικής κοινωνίας στα μέσα του περασμένου αιώνα, δοσμένο με χειρουργική ακρίβεια, γραμμένο χωρίς έλεος και με πολύ πάθος για μια κοινωνία καθωσπρεπισμού, υποκρισίας και ασφυκτικής επικράτησης των κοινωνικών συμβάσεων. Κοινωνία η οποία ακόμη τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία και την απόπειρα αυτοκτονίας με φυλάκιση ή καταναγκαστικά έργα! Έργο παγκόσμιο, πέρα από σύνορα και χρόνο και, γι αυτό, πάντα επίκαιρο.

Για 12 μόνο παραστάσεις από 5/10/22 έως 10/11/22

Παραστάσεις: Τετάρτη & Πέμπτη στις 20:00

Διάρκεια: 105 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων:14.- Ευρώ (Κανονικό), 10.- Ευρώ (Μειωμένο), 5.- Ευρώ (Ατέλεια) Αγορά εισιτηρίων: http://www.aggelonvima.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/vathia-galazia-thalassa/
Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211 Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Έγραψαν για εμάς
Ο Αλέξανδρος Κούρτης στο zappit.gr
Μια έντονη ιστορία πάθους που προσφέρεται με αλήθεια στον θεατή μέσα στην οποία καθρεφτίζονται όλα τα λάθη και βεβαίως τα πάθη μιας κοινωνίας καθωσπρεπισμού, υποκρισίας και ασφυκτικής επικράτησης των κοινωνικών συμβάσεων. Μιας κοινωνίας η οποία ακόμη τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία και την απόπειρα αυτοκτονίας με φυλάκιση ή καταναγκαστικά έργα. Πρόταση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που θα σας κερδίσει και θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία σκηνή παρακολούθησης.

Ο Αντώνης Χαριστός στο Tetragwno.gr
Πόσο κοντά και συνάμα πόσο μακριά βρίσκεται η ανθρώπινη απογοήτευση απ’ την άρνηση της ζωής; Είναι ένα εκ των ερωτημάτων τα οποία ο Αλέξιος Κοτσώρης θέτει και διαπερνά το μήνυμα με εκκωφαντικό ήχο. Διότι, δεν επεξεργάζεται τα πρόσωπα ως συμβαλλόμενα μέρη μίας τριγωνικής ερωτικής εμπλοκής, αλλά αντιπαραβάλει τις κοινωνικές νόρμες ως μοχλούς ενσωμάτωσης, χειραγώγησης και ολοκληρωτικής άρνησης εαυτόν.

Η Ελένη Αναγνωστοπούλου στο fractalart.gr
Είμαι της γνώμης ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, θυμίζοντας ελάχιστες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, καλοδουλεμένες παραστάσεις του παρελθόντος, όχι μόνο στο Φαίνεσθαι αλλά και στο Είναι. Ενέταξε το ρεαλισμό στην ερμηνεία των ηθοποιών χωρίς ωστόσο να ξεχνάει ότι πρέπει να συντηρήσει την ψευδαίσθηση ότι βλέπουμε θέατρο και όχι την πραγματικότητα ερμηνευμένη με θεατρική μέθοδο. Η απλότητα είναι γεγονός ότι χάρισε πόντους στο σκηνοθετικό κομμάτι και μας προξένησε το ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε έργα ρεπερτορίου διότι τα αντιμετωπίζει σε βάθος και πάνω απ’ όλα με σεβασμό.

Η Λίλα Παπαπάσχου στο theathinaiart.com
Η πρωτότυπη μουσική του Φάνη Κοκοσαίου ενισχύει με τις υφέσεις και τις κορυφώσεις της, την αίσθηση του κύματος που παρασύρει στο πέρασμά του τις ζωές των ηρώων… Ο Αλέξιος Κοτσώρης και οι συνεργάτες του καταθέτουν τη δική τους ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο αρτιότερο – και άκρως επίκαιρο έργο – του διεθνούς φήμης, βραβευμένου βρετανού συγγραφέα Τέρενς Ράττιγκαν (Τerence Rattigan), με το στοιχείο του νερού να παίζει το δικό του καθοριστικό ρόλο. Η κάθαρση θα έρθει εν τέλει σαν μία δροσερή πηγή, για να επουλώσει κάθε παλιά πληγή. Μια καινούργια μέρα θα ξημερώσει και η ζωή θα χαμογελάσει σε όποιον αντέχει να αναγνωρίσει το μεγαλείο της.


Share...